10 tips om je smartphone heel te houden
Smartphones zijn kwetsbaar. Dat blijkt ook uit de cijfers. De waarde van de mondiale markt voor telefoonreparaties loopt in de miljarden en groeit ieder jaar. Er zijn verschillende redenen te geven waarom smartphones maar niet robuuster worden: steeds groter wordende glazen schermen (breken sneller), complexere technologie (meer om stuk te gaan) en “geplande slijtage” van de fabrikant (omzet verhogende strategie). De gemiddelde levensduur van een smartphone wordt anno 2023 geschat op ongeveer 2,5 jaar en neemt de laatste jaren alleen maar af . Terwijl er zulke goede redenen zijn om juist langer aan onze smartphone vast te houden, de belangrijkste zonder twijfel de ecologische voetafdruk van de smartphone industrie. Hieronder daarom 10 tips om je smartphone heel te houden, zodat jij er zo lang mogelijk plezier van hebt:
- Investeer in een stevige hoes: een telefoonhoes van hoge kwaliteit fungeert als eerste verdedigingslinie tegen onbedoeld vallen en stoten. Kies een hoesje dat voldoende schokabsorptie biedt en alle randen en hoeken van je telefoon bedekt. Een screenprotector van gehard glas kan ook krassen en barsten op het display voorkomen.
- Zorgvuldige behandeling: let op hoe je met je telefoon omgaat, vooral wanneer je deze met één hand gebruikt. Houd hem niet losjes vast, balanceer hem niet op gevaarlijke of oneffen oppervlakken. Leg je telefoon op een veilige plek wanneer je deze niet gebruikt, uit de buurt van de randen van tafels of andere risicogebieden.
- Vermijd vloeistoffen: vloeistof en elektronica gaan niet goed samen. Bescherm je telefoon tegen morsen, regen of andere blootstelling aan water. Als je je telefoon per ongeluk toch in het water laat vallen, schakel hem dan onmiddellijk uit en zoek professionele reparatiehulp.
- Vermijd scherpe objecten: bewaar je telefoon niet in dezelfde zak als scherpe voorwerpen, sleutels of kleingeld. Ze kunnen krassen op het scherm veroorzaken of interne componenten zoals de oplaadport beschadigen.
- Wees voorzichtig tijdens buitenactiviteiten: of je nu gaat wandelen, fietsen of sporten, berg je telefoon altijd op in een waterdichte hoes of een veilige zak. Overweeg om een armband of heuptasje te gebruiken om je apparaat veilig te houden terwijl je onderweg bent. Wettelijk gezien heb je 24 maanden recht op fabrieksgarantie, maar daar zijn specifieke voorwaarden aan verbonden. Buitenactiviteiten vallen hier in de regel niet onder. Lees meer over het verschil tussen fabrieksgarantie en een telefoonverzekering in dit artikel.
- Reinig je telefoon regelmatig: stof, vuil en vuil kunnen zich ophopen in oplaadpoorten en luidsprekers, waardoor functionaliteitsproblemen ontstaan. Reinig je telefoon regelmatig met een zachte, pluisvrije doek of met perslucht.
- Veilige opladen: gebruik alleen originele opladers en kabels die door de fabrikant worden geleverd. Vermijd het opladen van je telefoon op zachte oppervlakken zoals bedden of banken, omdat dit tot oververhitting kan leiden. Koppel de oplader los wanneer de batterij volledig is opgeladen om overladen te voorkomen.
- Software up-to-date houden: werk regelmatig het besturingssysteem en de applicaties van je telefoon bij. Deze updates bevatten vaak beveiligingspatches die je telefoon beschermen tegen kwetsbaarheden.
- Maak een back-up van uw gegevens: maak regelmatig een back-up van je belangrijke gegevens naar een cloudservice of een computer. Bij ongelukken of telefoonschade verlies je zo geen waardevolle informatie.
- Overweeg een telefoonverzekering: als je telefoon een dure investering is, overweeg dan om te investeren in een verzekering om onopzettelijke schade of diefstal te dekken. In dit artikel lees je hoe je de beste telefoonverzekering voor jouw situatie kiest. Daarnaast lees je alles over wat te doen bij diefstal hier.